کد خبر : 3284
تاریخ انتشار : چهارشنبه 7 مرداد 1394 - 9:00

عملیات لایروبی آجی چای تا دریاچه ارومیه به زودی پایان می یابد

عملیات لایروبی آجی چای تا دریاچه ارومیه به زودی پایان می یابد

 معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از اتمام اجرای طرح لایروبی رودخانه آجی چای در دو ماه آینده تا پیکره آبی دریاچه ارومیه خبر داد.

 

مجتبی جلیل زاده در حاشیه بازدید اصحاب رسانه استان از عملیات اجرایی لایروبی رودخانه آجی چای، این طرح را یکی از مهم ترین طرح های در حال اجرا در راستای انتقال آب به دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: مهم ترین و طولانی ترین رودخانه حوزه دریاچه ارومیه، آجی چای است که عرض بستر آن بیش تر از سایر رودخانه هاست.

 

وی با اشاره به چگونگی انتقال آب از طریق کانال های لایروبی شده به دریاچه افزود: اجرای طرح لایروبی رودخانه آجی چای، در اواخر سال ۹۳، تصویب شد و یکی از مهم ترین اولویت های شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی است که از لحاظ طول مسیر تا امروز بیش از ۸۰ درصد پیشرفت داشته است، طول مسیر با احتساب داخل دریاچه( تا رسیدن به پیکره آبی)، ۹۰ کیلومتر است.

 

جلیل زاده گفت: تا دو ماه آتی، اجرای طرح لایروبی رودخانه آجی چای تا پیکره آبی دریاچه ارومیه به اتمام می رسد.

 

 وی مهم ترین هدف از اجرای طرح  لایروبی را، بسترسازی لازم برای انتقال سریع و آسان آب به دریاچه و جلوگیری از تبخیر و اضافه برداشت در این منطقه دانست و افزود: در ماه‌های گذشته، بیش از ۱۱۸ ایستگاه غیر مجاز پمپاژ آب در محدوده شهرستان تبریز توسط شرکت آب منطقه ای استان، شناسایی و قلع و قمع شده است.

 

وی ابراز کرد: در حوزه شهرستان اسکو نیز بیش از ۱۸ نهر شناسایی کردیم که هشت مورد از آن ها به صورت غیر مجاز، آب برداشت می کردند که این موارد نیز با معرفی به دستگاه قضایی، قلع و قمع شدند.

 

وی دومین هدف از اجرای طرح لایروبی رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه را جلوگیری از تصرفات غیر قانونی اراضی و ممانعت از کشاورزی غیر مجاز در منطقه عنوان کرد و افزود: با اجرای این طرح می توانیم اقدام به آزادسازی اراضی کرده و مانع مصرف و اضافه برداشت غیر مجاز آب شویم.

 

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی از کنترل حق آبه داخل رودخانه خبر داد و گفت: سازه های اندازه گیری در حال طراحی هستند و پس از نصب آن ها، شاهد کنترل مصرف و برداشت آب خواهیم بود که در صورت اخطار دستگاه مبنی بر استفاده بیش از سقف تعیین شده، سیستم برق دستگاه نصب شده قطع شده و آب نیز به تبع قطعی سیستم برق، منتقل نخواهد شد.

 

جلیل زاده، ساماندهی چاه های حوزه آبریز دریاچه ارومیه را از مهم ترین طرح های در دست اجرای شرکت آب منطقه ای استان عنوان کرد و گفت: خوشبختانه بعد از تصویب این طرح، شورای عالی آب به عنوان عالی ترین مرجع تصمیم گیر در خصوص آب، طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیر زمینی را تصویب کرد.

 

وی افزود: پروژه گشت، کنترل و انسداد چاه‌های غیر مجاز از مهم ترین زیر پروژه های طرح تعادل بخشی منابع آبی است که بیش از ۴۰ اکیپ نظارتی موارد غیر مجاز را شناسایی کرده و از حفاری های غیر مجاز جلوگیری می کنند.

 

وی با بیان اینکه از ابتدای سالجاری ۲۵۱ حلقه چاه غیر مجاز در استان را پس از معرفی به دستگاه قضایی و اخذ حکم، پر کرده ایم، ادامه داد: بیش از یک هزار حلقه چاه نیز در این مدت به سیستم قضایی معرفی شده است که در انتظار اخذ حکم قضایی برای قلع و قمع و انسداد هستیم.

 

به گفته جلیل زاده، تعداد چاه های غیر مجاز که با توجه به قوانین موجود، مشمول حکم انسداد هستند بیش از چهار هزار و ۸۸۰ حلقه است که این چاه ها، سالانه بیش از ۴۹ میلیون متر مکعب، آب برداشت می شود.

 

وی ادامه داد: در قالب یک برنامه دو ساله در ماه های آتی تمامی چاه های غیر مجاز موجود در آذربایجان شرقی را پر کرده و مانع از اضافه برداشت و تصرفات غیر مجاز خواهیم شد.

 

وی گفت: اضافه تخلیه از آب های زیر زمینی استان در سال، ۵۰ میلیون مترمکعب است که متاسفانه میزان آب ورودی و خروجی به منابع با هم تناسب ندارند.

 

وی از اجرای طرح نصب کنتورهای هوشمند در اراضی کشاورزی خبر داد و گفت: هدف از نصب کنتورهای هوشمند، جلوگیری از اضافه برداشت آب توسط کشاورزان است که در حال حاضر بیش از سه هزار و ۲۸۰ حلقه چاه غیر مجاز، برای انجام عمل کشاورزی، آب اضافی برداشت می کنند.

 

وی افزود: تا کنون در سراسر استان بیش از ۱۰۰۰ دستگاه کنتور هوشمند مصرف آب و برق نصب شده است و تا شهریورماه سالجاری نیز سه هزار دستگاه کنتور هوشمند حجمی آب خریداری کرده و نصب می کنیم.

 

جلیل زاده در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه مصرف آب در آذربایجان شرقی بسیار زیاد است گفت: بیشترین میزان مصرف آب استان در بخش کشاورزی است که متاسفانه علی رغم این میزان مصرف، میزان بهره وری تولیدات کشاورزی رقم بسیار پایینی است بطوریکه حداکثر راندمان آبیاری در بخش کشاورزی آذربایجان شرقی، ۴۰ درصد است.

 

به گفته وی میزان مصرف آب در سه بخش کشاورزی، شرب و صنعت به ترتیب ۸۸ ، ۱۰ و دو درصد است.

 

وی افزود: تنها در بخش آب شرب،  ۸۰ درصد بیشتر از میانگین استاندارد جهانی، آب مصرف می کنیم.

 

وی میزان استاندارد سرانه مصرف آب در  شبانه روز  را ۱۵۰ لیتر عنوان کرد و گفت: سرانه مصرف آب در شبانه روز برای هر یک از مردم استان ما، ۲۰۰ لیتر است.

 

جلیل زاده از رسانه ها و مطبوعات استان خواست که کمبود آب در استان را جدی گرفته و بیش از پیش فرهنگ سازی های لازم را انجام دهند.

برچسب ها :

ناموجود

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.