کد خبر : 37247
تاریخ انتشار : شنبه 8 دی 1403 - 10:10

به دنبال تحقق هدف شهر انسان‌محور هستیم

به دنبال تحقق هدف شهر انسان‌محور هستیم

آی نیوز – علی عباسی ؛ حسین منیری فر، شهردار منطقه تاریخی و فرهنگی تبریز در گفتگو با آی نیوز عنوان کرد: به دنبال تحقق هدف شهر انسان‌محور هستیم

به گزارش آی نیوز، محدوده شهرداری منطقه ۸ تبریز مهمترین محدوده تاریخی و فرهنگی این کهن شهر است. روزانه ده ها و صدها هزار نفر از شهروندان تبریزی، هم استانی ها، میهمانان و گردشگران در این منطقه حضور می یابند و این مسئله همواره باعث نگاه ویژه و توجه جدی مدیریت شهری به این منطقه شده است.

در این  ارتباط نشریه شهریار، گفتگویی را با حسین منیری فر، شهردار منطقه تاریخی و فرهنگی تبریز انجام داده است که شما را به خواندن این مصاحبه دعوت می کنیم.
مصاحبه: علی عباسی

آقای مهندس با تشکر از شما بابت اینکه وقت خود را در اختیار نشریه شهریار قرار دادید لطفا بفرمایید محدوده شهرداری منطقه ۸ تبریز از نظر بافت جمعیتی، تاریخی و اداری در چه وضعیتی است؟

مستحضرید که محل قرارگیری محدوده شهرداری منطقه ۸ تبریز در محدوده اصلی بخش تاریخی فرهنگی تبریز قرار گرفته است و به همین دلیل این منطقه به نام منطقه تاریخی فرهنگی شهرداری تبریز نامگذاری شده است. طبیعتا وضعیت بخصوص و ویژه این منطقه با دیگر مناطق شهری متفاوت است.

از یک سو ده ها مکان و آثار تاریخی و باستانی در این منطقه وجود دارد که هر کدام از این امکنه به تنهایی ارزش بسیاری برای شهرمان دارند. بازار تبریز، مساجد عالی مانند مسجد جامع، مسجد کبود، مدارس مشهور و چندین خانه های باشکوه در این این منطقه قرار دارند. در کنار این ها محلات و مسیرهای تاریخی چندصدساله در این منطقه وجود دارند که به نوعی اهمیت تاریخی و هویتی این منطقه را نمایش می دهد.

می توانید تعدادی از این محلات را برای خوانندگان معرفی کنید؟

البته. ببینید در طول دوره های مختلف تاریخی و در محدوده قلعه داخلی و پیرامون آن محلات متعدد و بنامی وجود داشته است که در اسناد و کتب تاریخی مربوط به تبریز، ماده تاریخ، حوادث روی داده در این محلات به وفور نقل شده است. به عنوان مثال  می توان محلات تاریخی و قدیمی چون، مقصودیه، نوبار، راسته کوچه، چارمنار، سنجران، میارمیار ایکی قالا، ایچری قالا و  ده ها محله و مسیر تاریخی را نام برد که در این منطقه قرار دارند.

آقای شهردار به درب ها و قلعه تاریخی تبریز اشاره کردید. الان این درب ها در چه وضعیتی قرار دارند؟

خوب در طول هزاره اخیر قلعه تبریز دارای وسعت های مختلفی بوده است و در دوران حکومت های مختلف دروازه های متعددی در پیرامون این شهر مهم ایجاد شده است. اما اغلب این دروازه ها و باروها کم و بیش در یک محدوده بوده است. در محدوده شهرداری منطقه ۸، دروازه های قدیمی و تاریخی تبریز یعنی درب «دمیرقاپی»، «درب باغمیشه»، «درب سرخاب»، «درب دوه‌چی»، «درب استانبول»، «درب گجیل»، «قالاقاپوسی»، «درب نوبر» و «درب خیابان» قرار گرفته اند که درب خیابان از تخریب و تملک و حوادث روزگار سالم باقی مانده است و از سال های گذشته شهرداری تبریز با هدف احیا وضعیت تاریخی تبریز اقدام به بازسازی دیگر دروازه های قدیمی نموده است که الان این سازه ها به صورت زیبایی در مکان قدیمی خود چشم نوازی می کنند.

در این منطقه اماکن مذهبی زیادی هم وجود دارد. . .

بله تا یادم نرفته باید بگویم بازار تبریز یک فرهنگ است. بازار تبریز با تاریخ پر فراز و نشیبش یک مجموعه مهم و باارزش برای تبریز است و جالب است بدانید که بازار تبریز به تنهایی ده ها مسجد و مدرسه و مکان مذهبی مهم دارد که شرح انها در این مصاحبه شاید نگنجد. در کنار بازار تبریز و مساجد تاریخی و مهم داخل و پیرامون آن اماکن مهم زیارتی، تکیه ها، امام زاده ها، بناهای تاریخی و مذهبی دیگری نیز وجود دارند . حتی چند کلیسا نیز در این منطقه وجود دارند که می توان به کلیسای مریم مقدس در مقابل راسته کوچه،  و کلیسای کاتولیک ها اشاره کرد.

به عبارت دیگر کانون و مرکز گردشگری تبریز کهنسال در شهرداری منطقه ۸ قرار دارد.

قطعا این طور است. عبور جاده ابریشم و میادین تاریخی،  وجود بیشترین امامزاده ها، زیارتگاه ها و تکیه ها، وجود موزه های تاریخی مانند موزه آذربایجان، موزه مشروطه موزه فرش و موزه شهرداری، موزه سنجش، خانه موزه استاد شهریار، محور تاریخی و گردشگری از مقبره الشعرا، تا بازار و کل محدوده محل بسیار جالب و سحرانگیزی برای گردشگران به حساب می آید.

آقای مهندس اجازه بدهید سوال بعدی را در حوزه ترافیک از شما بپرسم. این منطقه یکی از مناطق شهری است که روزانه ترافیک سنگینی را در آن شاهد هستیم. به نظر شما مشکل ترافیک محدوده منطقه ۸ چگونه حل خواهد شد.

بسیار خوب. به موضوع بسیار مهمی اشاره کردید. ترافیک روزانه این منطقه مسئله بسیار اساسی است که همواره یکی از اصلی ترین دغدغه های مدیریت ارشد شهری است. اما قبل از جواب سوال شما باید عرض کنم که وجود بازار تاریخی تبریز به عنوان مرجع مراجعه روزانه ده ها هزار نفر از شهروندان تبریزی و حتی میهمانان و هم استانی ها از سایر شهرها از یک سو، وجود مراکز و ادارات دولتی، مراکز تجاری و اقتصادی و سازمانها و نهادهای متعدد از سوی دیگر در کنار بازار تبریز و شکل ترافیکی معابر منطقه به صورت طبیعی باعث ایجاد ترافیک در منطقه می شود.

خوب، روزانه بنابر آمار بالغ بر یکصد هزار وسایط نقلیه به این منطقه می آیند و ده ها هزار ماشین نیز در خیابان ها، کوچه ها، پارکینگ ها مستقر می شوند. با مد نظر قرار دادن این ها می توان گفت که استفاده از حمل و نقل عمومی، اعمال محدودیت کامل به تردد خودروهای شخصی در محدوده مرکزی شهر، توجه ویژه به توسعه پیاده راه ها، تقویت تنوع و تعداد ماشین های حمل و نقل عمومی راهکار حل مشکلات ترافیکی منطقه است.

اینها برنامه عملیاتی هستند یا الزامات و ملزومات نقشه راه؟

البته برای این مسئله ضمن اینکه باید ابتدا زیرساخت های حمل و نقل عمومی را به صورت کامل فراهم کنیم، یعنی تاکسی، ون، مینی بوس، اتوبوس، مترو و همه این ها در این منطقه باید تامین شود و سپس با ممنوعیت ورود خودروهای شخصی به محدوده مرکزی می توان همانند همه جای دنیا ترافیک محدوده تاریخی تبریز را مدیریت کرد. راهکاری جز این نمی تواند موفق شود. از یاد نبریم که ماشین، شهر و خیابان و بازار برای انسان است و محوریت باید حرکت انسان باشد.

به موضوع پیاده راه اشاره کردید. اخیرا سنگ فرش های متعددی در محدوده شهرداری منطقه ۸ در حال احداث است وضعیت این سنگفرش ها و پیاده راه ها در حال حاضر چگونه است؟

در حال حاضر ۱۶ پروژه سنگ فرش، کف سازی و پیاده‌رو در آیتم های کاری شهرداری منطقه هشت قرار دارند از جمله در خیابان امام (ره) حدفاصل رضانژاد تا غلامی، خیابان امام (ره) حدفاصل رضانژاد تا شهید بهشتی، پایانه خاقانی، کوی شهید غلامی، چایکنار، باغ گلستان، دارایی یک، محققی غربی، خاقانی، فردوسی، خیابان شهید بهشتی، خیابان رضانژاد، خیابان بهادری، کوچه ارک، خیابان ارتش شمالی، پیاده‌راه و پله‌های پیرامون میدان شهید بهشتی، پروژه‌های شاخص شهرداری تاریخی و فرهنگی تبریز در حال سنگفرش و پیاده‌روسازی است.

باید عرض کنم، سنگفرش۴۵ هزار متر مربعی در محورهای تاریخی از جمله خیابان ارتش، کوچه ارک، میدان شهید بهشتی، خیابان گوراوانچی، خیابان امام خمینی(ره)، راسته کوچه، دارایی، بهشتی، ارک جدید، چایکنار و بازار تاریخی تبریز و مرمت یخچال یوشاری و مرمت خانه های تاریخی را در هسته مرکزی تبریز آغاز کرده ایم  تا هویت تاریخی فرهنگی منطقه را حفظ کنیم.

آقای مهندس در مصاحبه ای گفته بودید، در مسیرگشایی های جدید به جای آسفالت از سنگفرش استفاده خواهد شد. بفرمایید دلیل تاکید برای استفاده از سنگفرش به جای آسفالت چیست؟

ببینید اولا سنگ فرش مقاومت بیشتری نسبت به آسفالت در برابر شرایط آب هوایی دارد. در کنار آن قضیه بافت تیره و رنگ محدود سیاه و خاکستری آسفالت موضوعی است در طراحی مکان ها و محدوده های تاریخی دست طراح و بازآفرین را برای کف سازی با طرح ها و رنگ های مورد نظر می بندد . به عبارت دیگر اگر کف سازی خیابان بوسیله سنگفرش صورت گیرد، علاوه بر این که مقاومت مصالح در برابر شرایط آب هوایی افزایش می یابد امکان مانور برای کف سازی خیابان ها با طرح ها و رنگ های متفاوت فراهم می شود. سنگ فرش جلوه زیبا و خوبی در معابر ایجاد می کند که آن را به گزینه ای ایده آل در محدوده های تاریخی در همه جای دنیا تبدیل کرده است.  تنوع رنگ، شکل و اندازه سنگفرش، قیمت به صرفه تر از دیگر مزایای سنگ فرش بوده و سنگ فرش ها دارای دوام و استحکام می تواند سال ها در برابر سوء استفاده و تنش های محیطی مقاومت کند و برای چندین نسل باقی بماند.

آقای مهندس توجه به بافت فرسوده شهری و بافت تاریخی، جداره سازی ها در منطقه در چه وضعیتی است؟

پیرو سیاست های تبیینی شهردار محترم تبریز، از ابتدای امسال  پروژه های متعدد مرمتی و هویت بخشی از جمله جداره سازی نمای بیرونی بازار تاریخی تبریز، جداره سازی بازار گرجیلر، سنگفرش ۴۵ هزار متر مربعی در محورهای تاریخی از جمله خیابان ارتش، کوچه ارک، میدان شهید بهشتی، خیابان گوراوانچی، خیابان امام خمینی(ره)، راسته کوچه، دارایی، بهشتی، ارک جدید، چایکنار و بازار تاریخی تبریز و مرمت یخچال یوشاری و مرمت خانه های تاریخی را در هسته مرکزی تبریز آغاز کرده ایم.

این  را هم عرض کنم که برنامه ۵ ساله ای برای هویت بخشی  بافت تاریخی شهر در کنار اجرای پروژه های بازآفرینی شهری در بلوکهای فرسوده منطقه تدوین شده است و امیدواریم طی سال های آتی، شاهد آینده درخشانی برای بافت تاریخی شهر باشیم.

شهرداری منطقه هشت در حوزه فعالیت های فرهنگی چه اقداماتی داشته است؟

خوب با مد نظر قرار دادن موقعیت فرهنگی منطقه ۸، طی ماه های گذشته اقدام به برگزاری چندین برنامه ی فرهنگی هنری و اجتماعی در محدوده مرکزی شهر کردیم که مهمترین این برنامه ها،  نمایش تئاتر راز خوشه پروین و حیدربابایه سلام است. میدان بهشتی را تبدیل به هاب ورزشی منطقه کرده و سیاست تجمع خانواده را رونق یافته است.  موضوعات ورزشی، آشپزی، فرهنگی و مسابقات دانش‌آموزی را به سمت این میدان سوق داده‌ایم. این را هم عرض کنم که طی ماه های اخیر دو فرهنگسرای جدید  یعنی فرهنگسرای نیکدل و فرهنگسرای شهید بهشتی به فرهنگسراهای منطقه تاریخی شهر اضافه شده اند.

آقای مهندس از اینکه وقت تان را در اختیار نشریه شهریار قرار دادید، ممنونم.

به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف به دنبال تحقق هدف


ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.