کد خبر : 39185
تاریخ انتشار : دوشنبه 23 تیر 1404 - 9:25

تبریز از پایتخت محیط زیست آسیا تا جهش عمرانی با ۴۰ هزار میلیارد تومان بودجه

تبریز از پایتخت محیط زیست آسیا تا جهش عمرانی با ۴۰ هزار میلیارد تومان بودجه

آی نیوز، علی عباسی –  در گفتگوی اختصاصی با شهردار کلانشهر تبریز عملکرد سه ماهه این مجموعه را مورد کنکاش قرار داده ایم.

به گزارش آی نیوز ، یعقوب هوشیار شهردار تبریز در گفتگو با علی عباسی ، سردبیر این رسانه عملکرد مجموعه مدیریتی خود را تشریح کرده است: تبریز از پایتخت محیط زیست 
تبریز به عنوان یکی از کلانشهرهای پیشرو کشور، در سالهای اخیر شاهد تحولات چشمگیری در حوزه مدیریت شهری بوده است. شهرداری تبریز در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۴ اقدامات گسترده و ارزشمندی را در حوزه های مختلف مدیریت شهری به انجام رسانده است. در این گفتگوی تفصیلی با یعقوب هوشیار، شهردار تبریز، به بررسی جامع عملکرد شهرداری تبریز در حوزه های حمل و نقل عمومی، پروژه های عمرانی، ورزشی، محیط زیستی و فرهنگی پرداخته ایم. در بخش نخست مصاحبه به دنبال این بوده ایم که تصویر کاملی از دستاوردها و برنامه های آینده شهرداری تبریز ارائه دهیم

به عنوان اولین سوال بفرمایید در سه ماهه اول امسال، مهمترین دستاوردهای شهرداری تبریز در حوزه حمل و نقل عمومی چه بوده است؟

در سه ماهه ابتدایی سال جاری، شاهد پیشرفت های قابل توجهی در حوزه حمل و نقل عمومی بوده ایم. دو دستاورد بسیار مهم در این زمینه حاصل شده است: نخست تصویب قرارداد پذیره نویسی اوراق مشارکت ۳۲۰۰ میلیارد تومانی برای متروی تبریز در شورای اسلامی شهر که یک گام بلند مالی برای پیشبرد این پروژه حیاتی محسوب می شود. دوم انعقاد تفاهم نامه فاینانس ۴۲۰ میلیون دلاری برای خط ۲ قطار شهری که با همکاری بانک های تجارت، ملت و شهر به امضا رسید. این دو اقدام مکمل یکدیگر هستند و می توانند تحول عظیمی در سیستم حمل و نقل عمومی تبریز ایجاد کنند.

این اوراق مشارکت ۳۲۰۰ میلیارد تومانی دقیقا چه کمکی به پیشرفت پروژه متروی تبریز خواهد کرد و چگونه می تواند بر روند اجرایی پروژه تأثیر بگذارد؟

ببینید، پروژه متروی تبریز به عنوان یکی از پروژه های کلیدی و زیرساختی شهر، همواره با چالش تأمین مالی مواجه بوده است. این اوراق مشارکت که با تصویب شورای اسلامی شهر به مرحله اجرا رسیده است، امکان تأمین مالی پایدار و قابل اعتمادی را برای ما فراهم می کند. این منابع مالی عمدتا صرف تکمیل زیرساخت های اصلی مترو از جمله خرید تجهیزات، اتمام ایستگاه ها و توسعه خطوط خواهد شد. نکته مهم این است که این تأمین مالی به ما امکان می دهد کارها را با سرعت بیشتری پیش ببریم و از تأخیرهای ناخواسته جلوگیری کنیم. پیش بینی ما این است که با جذب این منابع، بتوانیم حداقل ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی بیشتری در پروژه داشته باشیم.

در مورد تفاهم نامه فاینانس ۴۲۰ میلیون دلاری خط ۲ مترو بیشتر توضیح دهید.

این قرارداد دقیقا چه ویژگی هایی دارد و چگونه منعقد شده است؟

تفاهم نامه فاینانس خط ۲ مترو تبریز حاصل ماه ها مذاکره و پیگیری مستمر با نهادهای مالی داخلی و بین المللی بوده است. این قرارداد که به مدت یک سال با قابلیت تمدید منعقد شده، شامل مشارکت سه بانک بزرگ کشور (تجارت، ملت و شهر) می شود که ۳۵۷ میلیون دلار از این مبلغ را تأمین خواهند کرد. ۶۳ میلیون دلار باقیمانده نیز به عنوان پیش پرداخت توسط شهرداری تبریز تأمین می شود. جالب است بدانید این فاینانس در نتیجه تعامل بانک مرکزی، در چارچوب پروژه های دارای اولویت تخصیص یافته است. ما پیش بینی می کنیم با بهره برداری از خط ۲ قطار شهری، آمار جابجایی روزانه مسافر از ۱۰۰ هزار نفر فعلی به ۳۰۰ هزار نفر افزایش یابد که این یعنی سه برابر شدن ظرفیت حمل و نقل عمومی در این مسیر.

در حوزه پروژه های ورزشی، وضعیت فعلی تبریز چگونه است و چه اقداماتی در سه ماهه اول انجام شده است؟

در حوزه ورزش، تبریز در حال تجربه یک تحول اساسی است. فقط در سه ماهه اول سال جاری، توانسته ایم ۶ پروژه ورزشی مهم را با هزینه ۲۹۰ میلیارد تومان به بهره برداری برسانیم که در مجموع ۲۴ هزار و ۵۹۰ مترمربع به سرانه فضای ورزشی شهر اضافه کرده است. این پروژه ها شامل سالن های چندمنظوره، استخر و کمپ های ورزشی می شوند. اما این فقط بخش کوچکی از برنامه های ماست. در حال حاضر ۷۵ پروژه ورزشی در دست اجرا داریم که برای آنها ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده ایم. تا پایان سال جاری نیز ۳۴ پروژه ورزشی دیگر افتتاح خواهد شد که شامل یک مجموعه ورزشی ۱۵ هزار نفری نیز می شود. هدف نهایی ما این است که سرانه فضای ورزشی تبریز را تا پایان این دوره مدیریتی به دو برابر مقدار فعلی برسانیم.

 درباره پروژه سالن های چندمنظوره ورزشی بیشتر توضیح دهید. این سالن ها چه ویژگی هایی دارند و چه نیازی از شهروندان را برطرف می کنند؟

سالن های چندمنظوره ورزشی یکی از هوشمندانه ترین طرح های ما در حوزه ورزش شهری است. ما در مجموع ۲۵ سالن چندمنظوره با قابلیت بهره برداری در شرایط بحرانی طراحی کرده ایم که تاکنون ۱۲ سالن از آنها به بهره برداری رسیده است. ویژگی منحصر به فرد این سالن ها این است که می توانند در مواقع عادی به عنوان سالن ورزشی و در شرایط بحرانی مانند زلزله یا حوادث طبیعی به عنوان مراکز امدادرسانی و اسکان موقت مورد استفاده قرار گیرند. هر سالن به گونه ای طراحی شده که قابلیت برگزاری چندین رشته ورزشی مختلف را دارد و می تواند پاسخگوی نیازهای متنوع شهروندان در محلات مختلف باشد. این سالن ها با استانداردهای روز دنیا ساخته شده اند و تجهیزات مدرن ورزشی در آنها نصب شده است.

 در مورد نامگذاری های جدید معابر در تبریز، به ویژه بلوار تراکتور توضیح دهید. دلیل این نامگذاری چه بوده است؟

نامگذاری معابر یکی از موضوعات فرهنگی مهم در مدیریت شهری است. در سه ماهه اول سال، ما ۷ نامگذاری جدید معابر و اماکن عمومی را در شورای شهر به تصویب رساندیم. درباره تغییر نام بلوار ملت به بلوار تراکتور باید بگویم که این تصمیم پس از بررسی های کارشناسی و با در نظر گرفتن چندین عامل مهم گرفته شد. اولا نام “بلوار ملت” در چند نقطه شهر تکراری بود که این موضوع باعث سردرگمی شهروندان و مهمانان شهر می شد. ثانیا تیم تراکتور به عنوان یک نماد فرهنگی و ورزشی تبریز، همواره مورد حمایت و علاقه مردم بوده است. این تغییر نام در واقع ادای دینی به هواداران پرتعداد این تیم و احترام به احساسات ورزشی مردم تبریز است. البته پیشنهاد مورد اشاره از سوی اعضای شورای اسلامی شهر تبریز مطرح شده و به تصویب رسیده است.

برنامه های شهرداری برای توسعه فضای سبز در تبریز چیست و چه اقداماتی در این زمینه انجام شده است؟

توسعه فضای سبز یکی از اولویت های اصلی ما در این دوره مدیریتی است.  خوشبختانه در طول سه سال گذشته توانسته ایم ۲۱۰ هکتار فضای سبز جدید در سطح شهر ایجاد کنیم. از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۵ هکتار به مجموعه فضای سبز تبریز افزوده شده است  و برنامه ریزی کرده ایم که در سال جاری ۱۵۰ هکتار دیگر به این مقدار اضافه کنیم. یکی از پروژه های ویژه ما در این زمینه، احداث بزرگترین گلخانه شهری تبریز است که در حال حاضر مراحل اجرایی آن آغاز شده است. این گلخانه علاوه بر تولید گیاهان مورد نیاز فضای سبز شهر، به عنوان یک مرکز تحقیقاتی و آموزشی نیز فعالیت خواهد کرد. در کنار اینها، ما برنامه های ویژه ای برای توسعه بام های سبز و دیوارهای سبز در سطح شهر داریم که هم به زیبایی شهری کمک می کند و هم در بهبود کیفیت هوا مؤثر است. همچنین در حال راه اندازی سیستم آبیاری هوشمند در تمام پارک های شهر هستیم که به میزان قابل توجهی در مصرف آب صرفه جویی خواهد کرد.

 تبریز به عنوان “پایتخت محیط زیست شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵” انتخاب شده است. این عنوان چه پیامدها و مسئولیت هایی برای شهرداری تبریز ایجاد کرده است؟

انتخاب تبریز به عنوان پایتخت محیط زیست شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ یک افتخار بزرگ و در عین حال یک مسئولیت سنگین برای مدیریت شهری، مدیریت استان و البته مدیریت کشوری است. این انتخاب نتیجه ارزیابی دقیق شاخص های محیط زیستی و عملکرد نسبی کلانشهرها توسط مجمع شهرهای آسیایی بوده است. پس از این انتخاب، ما دبیرخانه دائمی این رویداد را در شهرداری تبریز راه اندازی کرده ایم و در حال تدوین ضوابط ویژه ای برای ارتقای شاخص های محیط زیستی شهر هستیم. این ضوابط شامل مواردی مانند الزامات ساخت و ساز سبز، توسعه فضاهای سبز عمودی، ایجاد روف گاردن ها و اعطای تسهیلات به پروژه های دوستدار محیط زیست می شود. ما همچنین برنامه های آموزشی گسترده ای برای شهروندان در زمینه محیط زیست تدارک دیده ایم و قصد داریم از این فرصت برای تبدیل تبریز به الگویی برای شهرهای منطقه استفاده کنیم.

در مورد پروژه های بازآفرینی شهری مانند شهرک جوانان و مسیرگشایی شهید آیت الله آل هاشم، وضعیت فعلی چگونه است و چه چالش هایی وجود دارد؟

پروژه شهرک جوانان که شامل احداث ۱۵۰۰ واحد مسکونی در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار است، در سالهای گذشته آغاز شده و در دوره فعلی مدیریت شهری شتاب گرفته است. متأسفانه با وجود پیشرفت خوبی که در ساخت واحدها داشته ایم، با مشکلات جدی در تأمین زیرساخت ها مواجه هستیم. به طور مشخص، شرکت برق منطقه ای تاکنون تعهدات خود را برای تأمین برق پروژه به طور کامل انجام نداده و ما مجبوریم با ژنراتور کارها را پیش ببریم. همچنین اداره کل راه و شهرسازی در احداث پل دسترسی به شهرک که در تعهداتشان بود، تأخیر زیادی داشته است. در مورد پروژه ۴۵ متری شهید آیت الله آل هاشم نیز باید بگویم که تاکنون بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان هزینه شده و با به روزرسانی قیمت ها، این رقم به بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید. این پروژه به طول نزدیک به دو کیلومتر در سه فاز عملیاتی در حال اجراست و احداث یک تقاطع غیرهمسطح به نام شهید علی نژاد نیز در امتداد آن قرار دارد. امیدواریم به زودی شاهد افتتاح این پروژه مهم باشیم.

برنامه های شهرداری برای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی چیست و در سه ماهه اول چه اقداماتی در این زمینه انجام شده است؟

نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی یکی از اولویت های اصلی ماست که هم به بهبود خدمات به شهروندان کمک می کند و هم در کاهش آلودگی هوا مؤثر است. در این راستا، ما در سه ماهه اول سال قرارداد خرید ۵۰ دستگاه اتوبوس برقی را منعقد کرده ایم که تحولی بزرگ در سیستم حمل و نقل عمومی تبریز محسوب می شود. مطابق برنامه ریزی های صورت گرفته، ۶۰ دستگاه اتوبوس برقی دیگر نیز در سال آینده خریداری خواهد شد. در دو سال و نیم گذشته نیز اقدام به نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی کرده ایم که این امر باعث افزایش چشمگیر کیفیت خدمات شده است. همچنین فاصله حرکت قطارهای مترو در خط یک مترو به ۱۵ دقیقه رسیده است. این بهبودها نتیجه سرمایه گذاری هدفمند و برنامه ریزی دقیق در حوزه حمل و نقل عمومی است.

در حوزه کودک و نوجوان، شهرداری تبریز چه برنامه هایی دارد و چه اقداماتی در سه ماهه اول انجام شده است؟

موضوع کودکان و نوجوانان یکی از اولویت های ویژه مدیریت شهری تبریز است. در حال حاضر ۲۰ مجموعه آموزشی و رفاهی ویژه کودکان در سطح شهر در حال احداث یا بهره برداری است همچنین افتتاح ارائه خدمات مراکز بازی کودکان نیز در سطح شهر شروع شده است. تاکنون ۱۰ اتاق مادر و کودک در مناطق مختلف شهر راه اندازی کرده ایم که استقبال بسیار خوبی از آنها شده است. تبریز به عنوان یکی از پیشگامان برنامه “شهر دوستدار کودک” در کشور شناخته می شود و ما تشکیلات اداری ویژه ای برای این موضوع در شهرداری ایجاد کرده ایم. در سه ماهه اول سال نیز سومین سمپوزیوم بین المللی آرمان شهر کودک را با حضور متخصصان داخلی و بین المللی برگزار کردیم که بازتاب بسیار خوبی داشت. شورای اسلامی شهر نیز با اختصاص ردیف بودجه مشخص، از برنامه های کودک محور حمایت می کند.

عملکرد مالی شهرداری در سه ماهه اول سال چگونه بوده است و چه رشدهایی داشته اید؟

از نظر مالی، شهرداری تبریز رشد قابل توجهی داشته است. بودجه شهرداری از حدود ۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۴۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده که نشان دهنده یک رشد چشمگیر است. از این مقدار، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به پروژه های عمرانی اختصاص یافته است. در سه ماهه اول سال جاری نیز توانسته ایم به خوبی از پس تعهدات مالی خود برآییم و پروژه ها را طبق برنامه پیش ببریم. یکی از نقاط قوت ما در این دوره، انضباط مالی و شفافیت در عملکرد بوده است. سهم پروژه های عمرانی در بودجه سال ۱۴۰۳ به ۷۷ درصد رسیده که نشانگر رویکرد توسعه محور مدیریت شهری است. مقایسه عملکرد عمرانی سال ۱۴۰۳ با سال های پیش نیز جالب توجه است: در سال ۱۴۰۰ میزان پروژه های عمرانی ما حدود ۱۰۴۰ میلیارد تومان بود، در حالی که در سال ۱۴۰۳ این عدد به بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان رسید. به طور مشخص باید بگویم که صددرصد سهم سه ماهه بودجه سال ۱۴۰۴ تحقق یافته است و این نشانگر تلاش گسترده مجموعه شهرداری برای اجرای دقیق برنامه بودجه سال جاری شهرداری تبریز است.

برنامه های آتی شهرداری در سه ماهه دوم سال چیست و بر چه پروژه هایی تمرکز خواهید کرد؟

در سه ماهه دوم سال، چندین اولویت مهم داریم. نخست تکمیل و بهره برداری از پروژه های ورزشی در دست اجرا که حدود ۳۴ پروژه را شامل می شود. دوم پیشبرد سریعتر پروژه خط ۲ مترو با استفاده از منابع فاینانس تأمین شده. سوم توسعه فضای سبز شهری با تأکید بر ایجاد پارک های موضوعی و محله ای. چهارم نوسازی بیشتر ناوگان حمل و نقل عمومی با محوریت توسعه اتوبوس های برقی. پنجم تسریع در پروژه های بازآفرینی شهری به ویژه در بافت های فرسوده. و بالاخره توجه ویژه به پروژه های فرهنگی و اجتماعی به ویژه در حوزه کودک و نوجوان. ما برنامه ریزی دقیقی برای سه ماهه دوم انجام داده ایم و امیدواریم با همکاری شورای شهر و دستگاه های اجرایی مرتبط، بتوانیم به اهداف تعیین شده دست یابیم. همچنین آسفالت ریزی اساسی معابر شهر یکی از برنامه های مهم است. به طوری که تا نیمه اول تیرماه سال جاری بالغ بر ۱۱۲ هزارتن آسفالت ریزی در سطح معابر شهر صورت گرفته است و تا پایان سال به دنبال این هستیم که این رقم را به ۷۰۰ هزار تن برسانیم.

پیام شما به شهروندان تبریزی ؟

در پایان می خواهم از همه شهروندان عزیز تبریزی که در این مدت با صبر و بردباری خود همراه ما بوده اند صمیمانه تشکر کنم. می دانم که اجرای پروژه های عمرانی گاهی ممکن است مشکلات موقتی برای مردم ایجاد کند، اما مطمئن باشند که هدف نهایی ما ارتقای کیفیت زندگی در شهر و ایجاد زیرساخت های مناسب برای نسل های آینده است. قول می دهیم با تمام توان به کار خود ادامه دهیم و تبریز را به شهری پیشرو در تمام زمینه ها تبدیل کنیم. از مردم می خواهم همچنان با پیشنهادات و انتقادات سازنده خود ما را یاری کنند، معتقدیم مدیریت شهری بدون مشارکت مردم به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.

سخن پایانی شما

جا دارد از همراهی پرشور و غیرتمندانه مردم شریف تبریز که در جنگ ۱۲ روزه و روزهای پس از آن، با اتحادی مثال‌زدنی در کنار مدیریت استان و نظام جمهوری اسلامی ایستادند و یکبار دیگر وفاداری خود را به آرمان‌های ملی و دینی اثبات کردند، صمیمانه تقدیر نمایم. این وحدت بی‌نظیر، برگ زرینی دیگری در تاریخ پرافتخار آذربایجان ثبت نمود. درود می‌فرستم به روان پاک شهدای والامقام، به ویژه شهدای قهرمان تبریز و آذربایجان شرقی در جنگ اخیر که با ایثار جان خویش، از حریم میهن اسلامی دفاع کردند.
شایسته است از حمایت های نماینده عالیقدر ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و امام جمعه محبوب تبریز، استاندار مردمی آذربایجان شرقی قدردانی کنم. همچنین از تلاش های شبانه روزی کارگران، پرسنل و مدیران مجموعه شهرداری تبریز و همراهی و همگامی اعضای شورای شهر در تحقق اهداف مدیریت شهری تقدیر و تشکر می نمایم.
تبریز
شهری با ظرفیت های بی نظیر و مردمی سختکوش و فهیم است. در شهرداری تبریز تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا شایسته این شهر و مردم آن کار کنیم. با وجود تمام چالش ها و محدودیت ها، افتخار می کنیم که در سه سال گذشته توانسته ایم گام های بلندی در جهت توسعه تبریز برداریم. با ادامه این روند و با همکاری شورای اسلامی شهر، دستگاه های اجرایی و البته شهروندان عزیز، مطمئن هستیم که تبریز به الگویی برای مدیریت شهری در کشور تبدیل خواهد شد. از شما و تمام همکارانتان نیز که پیام های ما را به درستی به مردم می رسانید تشکر می کنم. امیدوارم در مصاحبه های بعدی بتوانیم از دستاوردهای بیشتری گزارش دهیم.

خسته نباشید.

ممنونم.

گفتگو: علی عباسی
تبریز از پایتخت محیط زیست  تبریز از پایتخت محیط زیست  تبریز از پایتخت محیط زیست  تبریز از پایتخت محیط زیست  تبریز از پایتخت محیط زیست  تبریز از پایتخت محیط زیست


ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.