زیباییهای تبریز زیر زوائد بصری دفن میشوند/ احیا هویت تاریخی شهر مستلزم عزم شهروندان
گاه به بهانه ایجاد زیبایی در شهر، دست به نصب داربستها، چراغها و… میزنیم که برعکس جواب داده و شهر را نازیبا میکنند. اگر حذف زوائد بصری وظیفه مدیریت شهری باشد، بهوجود
گاه به بهانه ایجاد زیبایی در شهر، دست به نصب داربستها، چراغها و… میزنیم که برعکس جواب داده و شهر را نازیبا میکنند. اگر حذف زوائد بصری وظیفه مدیریت شهری باشد، بهوجود نیامدن آنها مستلزم عزم جدی شهروندان است.
آی نیوز/ بهنام عبداللهی: «تبریز زیباست» و اگر بخواهیم سندی با این عنوان تنظیم کنیم، بیشک مکانهای تاریخی و گردشگری زیادی هستند که امضایشان پای چنین سندی میدرخشد.
البته تمام مکانهای دیدنی و جاذبههای گردشگری این شهر را نمیتوان در بناهای تاریخی و موزهها جا کرد، برخی از خیابانها و کوچهپسکوچههای قدیمی و حتی مدرن تبریز بیآنکه جاذبه نام بگیرند، ذاتا جاذبه هستند و «زیبایی» است که همواره مثل ماشین در این خیابانها رفت و آمد میکند. این خیابانها برای داشتن صفت «عالی» چیزی کم ندارند؛ بلکه این داشتههای «اضافی»شان است که آزار میدهد.
«بکش و خوشگلم کن»، متاسفانه این مثل معروف توصیفگر برخی کارهای اینروزهایمان است که به بهانه زیباکردن شهر و ایجاد جاذبه انجام میدهیم، اما به زشتشدن شهر و ایجاد زوائد بصری ختم میشود؛ همانکه میگوییم «فلانی میخواست ابرو را درست کند، زد چشمش را کور کرد».
شاید باز کردن پنجره و چشم انداختن به بیرون، بهتر از این صفحه نمایش و گزارش بتواند درباره زوائد بصری موجود در شهر صحبت کند و وضعیت را به خوبی مصور سازد. زوائد بصری چیزهای خاصی نیستند و شاید همین که چیز خاصی نیستند آنها را در پیکره شهر زائد میکند؛ همین تابلوهای برخی مغازهها، همین داربستها و بنرهایی که مدام جلوی چشم ظاهر میشوند، همین نورپردازیهای غیرحرفهای که به جای روشن کردن علم زیبایی در شهر، آن را به خاموشی وادار میکنند.
چهکسی مدعی است که میتواند با چندقطعه پلاستیک و آهن و بنر، پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی را زیباتر کند و مثل آهنربا مسافران را به اینطرف جذب کند؟ چهکسی میتواند ادعا کند با پرچمها و بنرهایی که مقابل مغازهاش نصب میکند، تعداد بیشتری مشتری میگیرد؟
و همین سکوت غمانگیز در پاسخ به این سوالهاست که باعث شده امروز شهرمان با حجم عظیم دافعههای گردشگری یا همان زوائد بصری مواجه شود.
انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ میلادی بین ۵۷کشور اسلامی، فرصتی مغتنم است که فکری به حال این وضعیت بکنیم تا شهر برای میزبانی از مهمانان داخلی و خارجی آمادهتر باشد.
زیباییهایی که میخواهند با اجبار به وسیله برخی تزئینات سطحی ایجاد شوند، به هیچ وجه خوب نیستند و مکتب و معماری اصلی ما را از بین میبرند.رضا خلیلی، مدیرعامل سازمان توسعه گردشگری شهرداری تبریز به موضوع زوائد بصری از جنبه گردشگری میگرد: «بسیاری از عناصری که امروزه به عنوان مبلمانهای شهری از آنها یاد میشود اضافی هستند و شهر نیازمند یک پالایش جدی است».
او در گفتگو با آی نیوز بیشتر توضیح میدهد: «کانالهای کولری که در بیرون ساختمانها به چشم میخورد، کابلهای برق، لولههای آب پیش از همهچیز چشمان یک توریست را به خود جلب میکند و این واقعا امتیازی منفی برای شهر با سابقهای چون تبریز است.»
به عقیده او، زیباییهایی که میخواهند با اجبار به وسیله برخی تزئینات سطحی ایجاد شوند، به هیچ وجه خوب نیستند و مکتب و معماری اصلی ما را از بین میبرند و قابل توجه است که در این امر تمامی دستگاهها مسئول هستند.
مدیرعامل سازمان توسعه گردشگری شهرداری تبریز میگوید: «در بحث پیرایش نهتنها شهرداری، بلکه تمام ادارات و دستگاهها میبایست ورود پیدا کرده و به نوبت خود شهر را از زواید بصری خالی کنند. در بیشتر شهرهای بزرگ دنیا تونلی وجود دارد به نام تونل تاسیاست که تمام کابلها و لولههای شهر به شکلی مخفی از داخل آن عبور میکند و جای چنین چیزی در شهرهای ما واقعا خالی است.»
سادگی، آن زیبایی مطلق
او تاکید میکند که باید عناصر و مبلمانهایی که در نقاط مختلف تبریز به کار میروند، بیانگر هویت این شهر باشند و همینطور این مسئله باید در سایر شهرهای دارای هویت تاریخی مد نظر قرار بگیرد.
او معتقد است «سادگی یک زیبایی مطلق است که هرگز از مد نمیافتد و همیشه محبوبیت خود را در بین مردم دارد.»
البته به مناسبت رویداد بینالمللی «تبریز۲۰۱۸»، شهرداری کلانشهر تبریز برای حذف زوائد بصری و نازیباییها از چهره شهر تدابیری اندیشید وگامهایی برداشت.
وظیفه مدیریت شهری در این حوزه، حذف زوائد بصری است، وظیفهای سنگین که با اجرای طرح «گوزل تبریزیم» آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
مهندس ایرج شهینباهر، شهردار کلانشهر تبریز درباره این طرح میگوید: «با اجرای طرح جامع گوزل تبریزیم، در اواخر سال گذشته بیش از ۱۲هزار مورد از زوائد بصری در سطح شهر حذف شد که از جمله آنها میتوان به میلهپرچم، پایهچراغ، صندوقها، میلهها و موانع قدیمی اشاره کرد.»
شهردار کلانشهر تبریز در گفتگو با آی نیوز توضیح میدهد: «برای اینکه شهرمان عاری از هرگونه زوائد بصری باشد، در کنار اهتمام شهرداری تبریز، توجه شهروندان عزیز به این موضوع بسیار مهم است.»
«برای اینکه شهرمان عاری از هرگونه زوائد بصری باشد، در کنار اهتمام شهرداری تبریز، توجه شهروندان عزیز به این موضوع بسیار مهم است.»به عقیده مهندس شهینباهر، اگر هر شهروند در جایگاه خود بتواند از موضوع به وجود آمدن زوائد بصری جلوگیری کند، هیچوقت لازم نیست مدیریت شهری با صرف هزینههای گزاف و زمان فراوان در پی حذفشان باشد.
شعار «هر شهروند، یک میزبان» که برای رویداد «تبریز۲۰۱۸» انتخاب شده است، دقیقا بیانگر اهمیت توجه شهروندان به زیبایی شهر است.
کمی ذوق…
کار سختی نیست؛ کمی ذوق میخواهد و کمی علاقه به داشتن شهری مرتب، منظم و زیبا. مغازهدارها باید فکری بهحال سایهبانهای غیراستانداردشان بکنند، هیچ شهروندی اجازه ندهد در محلهاش آلودگی بصری از دیوارهای تخریبشده باقی بماند، کانالهای کولر را در یک جعبه طراحیشده قرار دهند.
دیگر زمان ابلاغ و دستور گذشته است؛ اینکه هرشهروند متناسب با فضای تاریخی یا مدرن محله خود کرکره مغازه یا درب خانهاش را رنگآمیزی کند، وظیفهای است که باید از درون بجوشد. اینکه هر شهروند بجای کاشتن آهن –جهت جلوگیری از پارک خودروها- یک نهال مقابل خانهاش بکارد، یک کار عمیق فرهنگی است.
اینجا پایتخت گردشگری جهان اسلام است
برای رهاساختن شهر از دست آلودگیهای بصری باید ادارات هم پای کار بیاییند. البته پای کار آمدن و قدم برداشتن در این راه هیچ هزینه اضافی نمیخواهد، بلکه حتی از هدر رفتن هزینهها هم جلوگیری میکند. نصب بنر با داربستهای زشت و در مناسبتهای مختلف و آویزان کردن لامپ، نه شهر را زیباتر میکند، نه مردم را شادتر.
از این پس هروقت خواستید قدمی برای شهرتان بردارید، یک آلودگی بصری از سطح شهر حذف کنید، نه اینکه خودتان هم با چندقطعه آهن زشت و نازیبا، تیشه بر ریشه این کهنشهر پرافتخار بزنید؛ فراموش نکنید اینجا «پایتخت گردشگری جهان اسلام» است.
عکسها از: بهنام عبداللهی
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰