بنای ۷۰۰ ساله با سوء تدبیر از بین میرود / نفسهای آخر ارک
روزنامه قانون نوشت: حدود یک سال پیش بود که شهردار تبریز دیوارهای مخروبه و بدمنظر اطراف ارگ علیشاه تبریز را تخریب کرد و باایجاد فضای سبز، زیبایی خاصی بهاین منطقه بخشید.
نوروز همان سال تعدادی از مردم تبریز سالشان را در کنار هفت سین ارگ تبریز نو کردند واین سخن در میان مردم زمزمه میشد که صادق نجفی، شهردار تبریز بااین حرکت مثبت میتواند نامش را در تاریخ ثبت کند اما دیری نپایید که وعده شهردار توخالی از آب درآمد و گرد نماد ۷۰۰ ساله تبریز دیوارهایی ساخته شد و ارگ تبریز وارد محدوده مصلای شد.
اما قضیه بهاینجا ختم نشد و بنیاد مصلی تبریز باوجود آگاهی به قانون ساخت و ساز در حریم آثار تاریخی ساختمان مصلای تبریز را گسترش دادند و درحال حاضر در عرصهاین اثر تاریخی گودبرداریهای بسیار خطرناکی انجام میشود.
این بنای ۷۰۰ ساله روزگاری برای رقابت با مجموعه دانشگاهی ربع رشیدی و در زمان سلطنت سلطان محمد خدا بنده (الجایتو ) توسط وزیرتاجالدین علیشاه گیلانی ساخته شده است براساس گمانههای تاریخی مسجدی بوده باایوان و طاق عظیم ولی بهدلیل تعجیل در ساخت آنایوان و صحن مسجد میریزد و مدتی بدون استفاده میماند . بعدها در دوران انقلاب مشروطه بهعنوان قلعه نظامیاز آن استفاده میشود و پس ازاین است که بهعنوان ارگ شهرت مییابد.
در نزدیکیاین اثر تاریخی که درحال حاضر تنها قسمتی از آن باقی مانده است زمانی زیباترین تالار آکوستیک نمایشایران قرار داشته است که در اوایل دهه ۶۰ تخریب شد و ارگ علیشاه تبریز یکی از معدود آثار تاریخی بهجا مانده از آن آثار است.
پس از تخریب تالار شیر و خورشید بود که زمزمههای ساخت مصلای بزرگ تبریز در کناراین اثر تاریخی به گوش رسید اما پس از تخریب قسمتی از ارگ تبریز و تالار تئاتر شیر و خورشید تبریز ، مدتیاین پروژه مسکوت ماند و پس از چند سال و در دهه۷۰ مجدد مسئولان وقت به فکر راهاندازی دوباره مجموعه مصلی در کنار ارگ علیشاه افتادند ولی پیشروی ساخت و سازهای اخیر بهصورت مستقیم به پی و بنای ارگ علیشاه صدمه وارد میکند و دور از انتظار نیست که در آیندهای نهچندان دور شاهد فروپاشی آن باشیم.
همچنان نظارت میکنیم
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در یک نشست خبری که در تیر ماه سال جاری برگزار شده بود در رابطه با دیوار کشی ارگ تبریز و ساخت و ساز در حریم و عرصهاین اثر تاریخی گفته است: من هم موافق دیوار کشیدن در اطرافاین بنا نیستم و معتقدم نباید آثار تاریخی را حصارکشی کرد.
فرزین حقپرست با بیاناینکهاین اقدامات درحال حاضر توسط بنیاد مصلی و شهرداری درحال انجام است، یاد آور شده است: همچنان سعی داریم نظارت داشته باشیم تا بیش ازاین در محوطهاین مکان تاریخی تخریب صورت نگیرد.
با وجوداینکه ساخت و سازها و دیوارکشیها در حریم و عرصه ارگ تبریز هر روز پیشرفت داشته است اما مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی برگفتههای خود استوار بوده و حرف جدیدی برای گفتن ندارد و مسئولیت خود را تنها در نظارت خلاصه میکند.
مصاحبه در نشست خبری
مدیرعامل بنیاد مصلی تبریز نیز دراینباره حاضر به مصاحبه نشده و صحبت درباره طرح توسعه مصلای امام خمینی (ره) را به فرصتهای آینده موکول میکند. حجت الاسلام موسی محمدی به «قانون» میگوید: تنها در نشست خبری و معرفی نامه رسانه مورد نظر حاضر به مصاحبه است.
با ساخت مصلی در حریم ارگ مخالفت کردیم
اما مدیرکل اسبق میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی که در دوران اصلاحات، مدیریتاین سازمان دولتی را بر عهده داشت، میگوید: زمانی که من در راس اداره میراث فرهنگی استان قرار داشتم صحبتهایی مبنی برساخت و توسعه بنیاد مصلی به میان آمد و در یک جلسه با حضور استاندار وقت ، شهردار وقت و نماینده ولی فقیه در استان با اجرایاین طرح در حریم و عرصه ارگ مخالفت کردم.
اکبر تقی زاده ادامه میدهد: در جلسه دیگری که متاسفانه آن جلسه بهدلیل اعتمادم به مسئولان صورت جلسه نشد تصمیم گرفته شد که به مدت دو ماه به میراث فرهنگی استان فرصت بدهند تا مجربترین و مومنترین باستانشناسان را برای گمانهزنی به تبریز بیاوریم و درصورت به قطعیت رسیدناینکه آثار تاریخی در محوطه ارگ وجود ندارد ، اجازه ساخت مصلای تبریز در خارج از حریم ارگ علیشاه صادر شود.
وی میافزاید : متاسفانه مسئولان بهگفتههای خود پایبند نماندند و شبی که برای حضور در جلسهای به شهرستان قزوین سفر کرده بودم شبانه با لودر محوطه ارگ را بهصورت طولی و عرضی زیر رو کردند تا اگر اثر تاریخی هم وجود داشت بهصورت کامل از بین برود.وی ادامه میدهد:این موضوع را از طریق مراجع قانونی پیگری کردیم ولی متاسفانه رای دادگاه علیه اداره کل میراث فرهنگی صادر شد و ما بیش ازاین نتوانستیم کاری از پیش ببریم.
مدیرکل اسبق میراث فرهنگی آذربایجان شرقی از دیوار کشی و ساخت سازههای بیرویه در اطراف ارگ علیشاه تبریز ابراز تاسف کرده و ادامه میدهد:متاسفانه ساختوسازهای داخل حریم ارگ علیشاه بهصورت کاملا غیرکارشناسی ادامه یافته و درحال حاضر وارد عرصه اثر شده است. وی خاطر نشان میکند: ساخت و سازهای بیرویه بهاین اثر تاریخی ۷۰۰ ساله که توانسته تا بهحال دوام بیاورد، ضربههای سخت و شاید جبرانناپذیری وارد خواهد کرد.
ارگ علیشاه تبریز ۷۰۰ سال است که سرپا مانده است ،این بنا جزو معدود آثاری است که زلزلههای مهیب تبریز را تجربه کرده ولی خم به ابرو نیاورده است ، سرما و گرما را چشیده ولی پایدار مانده اما در حال حاضر دارد توسط ناآگاهی از بین میرود.
بااینکه ساخت و توسعه ساختمان مصلی از اواخر دهه ۶۰ کلید خورده است اما چه اصراری است کهاین طرح ادامه یابد حتی به بهای تخریب یادگار مشروطه و بنایی که ۷۰۰ سال پیش بهعنوان مسجد، عظمت و بزرگی اسلام را به رخ میکشید!
http://www.ghanoondaily.ir/News/66652/%D9%86%D9%81%D8%B3%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%D9%8A-%D8%A2%D8%AE%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%DA%AF-%D8%B9%D9%84%D9%8A%D8%B4%D8%A7%D9%87-%D8%AA%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D8%B2-
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰