تاکید بر فرهنگ یکسان نویسی کلمات / تشکیل شورای علمی دانشنامه آذربایجان
آی نیوز- علیمحمدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان گزارش فعالیت های هشت ماهه رسمی و قانونی بنیاد را ارائه کرد.
ابوالفضل علیمحمدی ضمن اشاره به فرایند ثبتی و قانونی بنیاد تا هفدهم مهر ١٣٩۵، به اهم فعالیت های بنیاد در هشت ماه گذشته پرداخت و ضمن تقدیر از هیأت امنا و هیأت مدیره بنیاد، استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی که پس از ماه ها تلاش نهایتا هشت ماه پیش، مراحل قانونی و ثبتی بنیاد را به انجام رساندند، خاطرنشان کرد: اولین طرح پژوهشی که پس از بحث و بررسی های لازم در جلسه هیأت مدیره به تصویب رسید« فرهنگ یکسان نویسی کلمات ترکی آذربایجانی بود».
وی افزود: دغدغه بزرگان فرهنگ و زبان آذربایجان از دهه ها قبل ضرورت تألیف فرهنگی بود که نویسندگان و شاعران آذربایجانی را از سلیقهای نوشتن برحذر داشته و یکسان نویسی این زبان غنی را با الفبای فارسی- عربی به جامعه ادبی پیشنهاد نماید.
علیمحمدی تصریح کرد: از همان زمان تا به امروز کاربردی کردن این طرح برای کسانی که به هویت زبان ترکی آذربایجانی اعتقادی نداشتند و یا ضمن اعتقاد، کلمات روسی را بر کلمات دخیل فارسی ترجیح میدادند و «کاظم» را «کازیم»، « مصطفی» را « موس دافا» نوشته و آگاهانه و نا آگاهانه در مسیر قطع بار معنایی کلمات دخیل حرکت میکردند خبر خوش آیندی نبود. اما پشتیبانی خیل عظیم فرهیختگانی که هم به زبان مادری عشق میورزند و هم الگوهایی چون شهریار، ملامحمدباقر خلخالی، نباتی و فضولی، حاج رضا صراف و …. دارند، طرح را با کارگروهی از استادان صاحب صلاحیت در این زمینه آغاز کردیم و تاکنون بیش از ۵٠ جلسه کار تحقیقی جمعی در بنیاد انجام شده و انشاءالله به مراحل پایانی آن نزدیک میشویم.
وی افزود: البته اهل تحقیق بهتر میدانند که انجام چنین کارهای پژوهشی و تحقیقی کار طاقتفرسا و زمان بر است و بسا که به سال ها وقت نیاز دارد، اما عشق و علاقهی استادان و تشویق های محبت آمیز بزرگان اهل علم و ادب آذربایجان همراه با راهنمایی های لازم باعث دلگرمی بنیاد شده و از این جهت نتیجه کار در کمترین زمان ممکن به جامعه عرضه خواهد شد.
مدیرعامل بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان گفت: از آنجا که در مورد برخی از موضوعات مرتبط به تاریخ نظیر «والیان و استانداران آذربایجان» کتاب مستقل و مستند پژوهشی که متکی بر اسناد دقیق و منابع دست اول باشد، نوشته نشده و جای خالی چنین کتابی در کتابخانهها خالی است، بنیاد از طرح تحقیق چنین موضوعی استقبال کرده و پس از مصوب کردن هیأت مدیره، این پژوهش نیز با کارگروهی از پژوهشگران و استادان صاحب نظر، از دوران ولیعهدی عباس میرزا آغاز و در مراحل پایانی خود میباشد.
وی افزود: درست است که درباره تاریخ و فرهنگ مناطق مختلف آذربایجان آثار متعددی به چاپ رسیده و هر کدام ارزش و اهمیت بایسته خود را دارند اما نیاز به دانشنامه یا دایره المعارفی که با معیارهای دانشنامه نویسی اصولی و علمی تدوین شده باشد، بنیاد را بر آن داشت که قدمهای اولیه را در این زمینه برداشته و پس از تصویب، شورای علمی آن متشکل از استادان برجستهای که سابقه همکاری با دایرهالمعارف های معتبر را دارند تشکیل شد و طی ٨ جلسه حدود ١٠٠٠ مدخل شناسائی شده که امیدواریم با تأمین منابع مالی آن به تناسب موضوعات از تعداد کثیری از استادان در حوزه های مختلف برای تدوین و مدخل نویسی آن، دعوت به همکاری نمائیم.
علیمحمدی تصریح کرد: انتشار نشریه علمی و فرهنگی در دستور کار بنیاد قرار گرفته و بدینوسیله از تمام نویسندگان و محققان، در حوزه های مختلف فرهنگی، هنری و ادبی آذربایجان تقاضا داریم که آثار تحقیق خود را جهت چاپ به دفتر بنیاد ارسال فرمایند.
وی اضافه کرد: در جنب کارهای پژوهشی و تحقیقی، برگزاری همایش استاد شهریار، پروین اعتصامی و مشارکت بنیاد در برگزاری همایش مشروطه و حضور و سخنرانی در همایش های ادبی، فرهنگی و هنری نظیر مشارکت در برگزاری همایش دریاچه ارومیه، سخنرانی در بزرگداشت استاد کریمی مراغهای در مراغه، عاشق ولی عبدی در شهرستان اهر، نادر الهی در مشکین شهر، خسته قاسم در تیکمه داش و همراهی و همکاری با بنیاد شمس تبریزی در خوی و دیگر نهاد های فرهنگی در سطح کشور را برای خود، دین و وظیفه دانستهایم.
علیمحمدی گفت: همایش ها و کنگره هایی چون کنگره خاقانی به تصویب رسیده و حتی در جلسات مقدماتی دبیر محترم علمی آن نیز تعیین شده و مطمئنأ پس از تأمین منابع مالی آن فراخوان مقالات داده خواهد شد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: بهره مندی از ظرفیت ها و توانمندی های انجمن ادبی تبریز و شکل دهی و شکل گیری جلسات بانوان شاعر در محل بنیاد و نشست های مشورتی متعدد با صاحب نظران و تهیه طرح شیوه نامه اعطای جایزه ادبی استاد شهریار در ۶ فصل و در نهایت تشکیل ٢١ جلسه هیأت مدیره و بررسی و مصوب کردن آئیننامه های ساختار سازمانی بنیاد، اداری و استخدامی، امور مالی، برنامه و بودجهاز جمله فعالیت های این ٨ ماه بنیاد بوده است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰